Ronald Andeweg
Postbus 16606 - 1001 RC A'damna jaren van maatschappelijk- en buurtwerk, na een loopbaan in de journalistiek, ben ik nu pensionado maar beschikbaar als coach en scout

Als organisch ben ik erin gerold -al jaren- om iets van begeleiding te geven, als een soort van ervaringsdeskundige - ik spiegel en vraag door. Goed luisteraar, samen proberen tot een oplossing te komen. Wederzijdse groei, belangstelling, aandacht. Ik sta sterk maar durf ook te huilen. 1-op-1 gesprekken, zeker niet betaald op dit moment, hoeft ook niet. Medemenselijkheid, oppikken en doorgeven.
Erg goed kritisch zijn moet je leren. Perspectivistische lenigheid: leg naast je neer welke eerste indruk bij je opborrelt. Waarom we belabberde vragen stellen, je ziet blinde vlekken, definities moet je helder hebben, interessanter is het een goed begrip te hebben.
Mensen zijn gebouwd op zenden, velen hebben vraagvrees.
Scoren – het hebben van een mening heeft meer waarde dan een vraag stellen. “Ik weet het nog niet” wordt slecht gewaardeerd. Je wilt de ander ontzien. Objectiviteit moet duidelijk zijn, zonder vooroordeel zijn: we leren niet deugdelijk redeneren. Je komt weg met gewoon een mening te hebben. Gesprekken slaan dan dood. Ook het aspect tijd speelt een rol. Je kan een soort van in verdrukking komen, wanneer je een vraag stelt. Als je de vraag in een vroeg stadium stelt, scheelt dat verderop tijd. Competentie: we krijgen het niet geleerd bevraagd te worden.

06 578 27 447